Hoppa till sidans innehåll

Du och jag och VO

13 FEB 2019 07:16
Vad kan Västerviks OK göra för Dig? Och vad kan Du göra för VO? Det är två frågor som hänger ihop och som båda är aktuella nu. För mig och för Dig, skriver Lennart i sin februarikrönika.
  • Skapad: 13 FEB 2019 07:16

Februarikrönika 

Vad kan Västerviks OK göra för Dig? Och vad kan Du göra för VO?
Det är två frågor som hänger ihop och som båda är aktuella nu. För mig och för Dig

Vad får jag ut av mitt medlemskap som kostar 300 kr om året (100 för ungdom)? Det är faktiskt ganska mycket.

Jag får delta i klubbens träningar i orientering och löpning, dvs alla tisdagskvällar och ett stort antal teknikträningar under säsongen. Vid orienteringsträningar får jag varje gång en karta. En karta som kostar några kronor att skriva ut men som har kostat mycket mer i rekognosering och ritning.

Dessutom har någon tänkt ut vad vi ska träna och förberett med banläggning och utsättning av kontroller. Vår anställda instruktör svarar för hög kvalitet och får lön för sin arbetsinsats.

Under året kan jag delta i många träningsorienteringar och motionsorienteringar i VO:s eller grannklubbarnas regi, utan kostnad. Likaså klubbmöten, träningsdagar och utbildningar.

Jag kan utnyttja vår klubblokal och omklädningsrum, duscha och bada bastu. När jag köper klubbkläder subventionerar VO med flera hundralappar. Jag kan också använda de skidspår som vår spårgrupp fixar så snart det är snö.

Jag får anmälningsavgifter och vissa resor betalda av klubben. Av mina 36 tävlingar som är registeerade i VO:s statistik för 2018 var 28 sådana som VO betalade, dvs ca 3 600 kr. Fyra tävlingar var inom Tjustalliansen som VO eller en grannklubb inte tog någon avgift för. Fyra närtävlingar betalade jag själv (varav tre veteranorienteringar à 40 kr).

Under detta har jag fått vara tillsammans med mina klubbkamrater och med andra orienterare. Jag har haft roligt och jag har jobbat för något gemensamt.

Vad kan jag göra för VO?

Om jag får ut så mycket av mitt medlemskap, då känner jag att jag vill ge något igen. Jag betalar min medlemsavgift, men den räcker inte långt för att täcka de kostnader som finns i en förening. Men pengar är bara en del, det behövs ideellt arbete för att en förening ska fungera. För min del har jag engagerat mig i styrelsearbetet, men det finns mycket annat som Du som medlem kan bidra med.

För vi är en ideell föreningen, som gör saker själva tillsammans och bestämmer vad vi vill göra och hur vår förening ska se ut. Därför behöver många delta i föreningsarbetet: Alla kan bidra med något, vissa åtar sig större uppdrag, andra tar mindre uppgifter.

Tänk efter: vad skulle du vilja hjälpa till med? Det finn många små och stora uppgifter i VO. Ställa upp som hjälptränare en eller flera gånger. Stå i Bingostugan en söndag. Laga soppa till en tisdagsträning. Vara funktionär vid något av klubbens arrangemang. Hjälpa till vid skolorienteringar. Arbeta i en kommitté eller i styrelsen. Använda sina kunskaper i IT-frågor eller andra yrkes- och hobbykunskaper som kan behövas i klubben.

Listan kan göras mycket längre. Just nu arbetar Martina Sinai som valberedare inför årsmötet med att hitta medlemmar som vill engagera sig. Och kom ihåg: hon och VO är tacksam för varje insats Du gör som medlem. Hör av dig till henne!

Åter till det ekonomiska. Även om föreningen och dess överlevnad bygger på ideellt arbete så behövs det också pengar för att klara omkostnader. Klubben expanderar, antalet medlemmar har ökat med ca 60 under ett år. Många deltar i träning både i orientering och löpning. Snart börjar tävlingssäsongen och tävlingsavgifter ska betalas. Det är en av de större utgiftsposterna i budgeten.

Flera aktiviteter och flera gemensamma resor gör att olika kostnader ökar. Därför har styrelse och kommittéer under det senaste halvåret diskuterat hur vi på lång sikt kan se till att vi har balans i ekonomin. Det finns förslag till avgiftshöjningar, men det är inte helt klart hur det ska utformas. Ska medlemsavgifterna höjas? Eller en aktivitetsavgift införas? Ska vi börja betala en del tävlingsavgifter själva? Ett förslag ska komma till årsmötet 13 mars.

När vi jämför oss med andra idrotter och med andra orienteringsklubbar ser vi att våra avgifter är låga och subventioner höga jämfört med andra. Hur gör vi för att säkra vår framtid. Hör gärna av dig och säg eller skriv vad du tycker.

Lennart Sturesson (This is a mailto link)

Skribent: Lennart Sturesson
Epost: Adressen Gömd

 Hittaut Västervik

 

Skidspår vid Karstorp - VO

 

Tjust 2-dagars

  

EventorBanner160x38_3

 Klicka på mig för att kolla resultat och anmälningsläget till tävlingar

 Resultat och

anmälningsläget

 

Postadress:
Västerviks OK - Orientering
Västerviks OK, Vassbäcksvägen 2
59332 Västervik

Kontakt:
Tel: 049030760
E-post: This is a mailto link

Se all info