Hoppa till sidans innehåll

Tjustalliansen Orientering bildad

14 NOV 2019 17:47
I framtiden kommer det att bli ett tätare samarbete mellan orienteringsklubbarna i kommunen när det gäller kartor, Tjust 2-dagars och kring träningar och ungdom. Tjustbygdens Sparbank och Västerviks kommun bidrar med en stor startpeng.
  • Skapad: 14 NOV 2019 17:47

Föreningen bildades i onsdags kväll och på torsdagen hölls en pressträff där nedanstående bakgrundsinformation gavs.

Orientering i Tjust ska utvecklas  – en bakgrund

Vi orienteringsklubbar i Tjust har märkt ett ökande intresse för orientering i vår kommun. Det syns i att ungdomar strömmar till i klubbarnas nybörjar- och fortsättningskurser. Även äldre, föräldrar och andra, söker sig till orientering. Och intresset för Hittaut är enormt med 1850 deltagare 2019, en ökning med 50% sen första året 2018.

Vi har också märkt ett ökat intresse inom orienteringsrörelsen för arrangemang och träning i den fina naturen och terrängen längs ostkusten.

Det här har vi klubbar inom Tjustalliansen tagit till oss och vill vara med på olika sätt. Vi vill ge möjlighet till mera orientering för ungdomar och vuxna i kommunen. Men vi vill också ge gäster möjlighet att uppleva Tjustorientering.

Vi vill passa på att utnyttja det intresse som finns när ett antal stora tävlingar arrangeras i området.  Det handlar om Ultra-SM och sprint-DM i Västervik 4–5 april 2020, den årliga tävlingen Tjust 2-dagars, Tiomila i Valdemarsvik 2021 och O-Ringen Smålandskusten 2022, där Tjustklubbarna kommer att vara engagerade.

För ungdomsorienteringen är tillgång på bra kartor en förutsättning. Likaså för att kunna erbjuda fina arrangemang. Naturen och kartan är ju vår ”fotbollsplan”, vår arena – och kartan kräver arbete och pengar för ritas.

När så Västerviks OK utvaldes av Svenska Orienteringsförbundet att arrangera  SM i ultralång distans blev det startskottet för att planera ett stort projekt för att utveckla orienteringen i kommunen. Bakom det står alla fyra klubbarna i kommunen och pengar söktes av Västerviks kommun och Tjustbygdens Sparbank genom Sparbanksstiftelsen. Kommunen höjde sitt kartbidrag och Sparbanken gav ett rejält treårsbidrag.

Merparten av projektpengarna ska gå till kartritning, med revidering av befintliga kartor och nyritning av en större karta. För ungdomarna är det viktigt att det ritas tre sprintkartor, i Västervik, Ankarsrum och Gamleby. Sprintorientering är populärt bland ungdomarna, och skolorna kommer att få större tillgång till kartor i grannskapet.

Kartorna ger större möjligheter till orientering – för klubbarnas träning, tävlingar och träningsläger. Anslaget ska också användas för att utveckla den årliga sommartävlingen Tjust 2-dagars med bl a inköp av material. Och vidare till att marknadsföra Tjust som ett högklassiskt område för träning och tävling.

De klubbar som ingår i samarbetet är Ankarsrums OK, Gamleby OK, Gunnebo OK, och Västerviks OK. Sedan länge har klubbarna haft ett informellt samarbete där vi samordnar träningar och tävlingar, t ex Ungdomscupen och Tjust 2-dagars. För att utveckla samarbetet har klubbarna nu bildat en förening, Tjustalliansen Orientering, som kommer att driva utvecklingsprojektet.

Skribent: Lennart Sturesson
Epost: Adressen Gömd

 

Hittaut Västervik

  

VOs Facebook

 

 EventorBanner160x38_3

 

  Klicka på mig för att kolla resultat och anmälningsläget till tävlingar

 Resultat och anmälningsläget

 

Skidspår vid Karstorp - VO

 

Postadress:
Västerviks OK - Orientering
Västerviks OK, Vassbäcksvägen 2
59332 Västervik

Kontakt:
Tel: 049030760
E-post: This is a mailto link

Se all info