Hoppa till sidans innehåll

Historien och 100-åringen

29 MAR 2019 11:15
– Det är orienteringen som gjort att jag hållit mig så frisk, säger Einar Jading på sin hundraårsdag. Han har varit medlem i VO i över 70 år och varit med om det mesta i klubben.
  • Skapad: 29 MAR 2019 11:15

Krönika mars 2019

Vilken ynnest – att få vara med och uppvakta en 100-årig orienterare på hans bemärkelsedag. Einar Jading tog emot i sin stuga på Hornslandet. Hans favoritplats är den inbyggda verandan där solen strömmar in denna marsdag. Utanför finns promenadstigarna där han tar en daglig tur.

– Det är orienteringen som gjort att jag hållit mig så frisk, hävdar han.

Och frisk verkar han när han delar med sig av sina minnen från orientering och VO, klubben han varit trogen från 1947 då han kom till Electrolux i Västervik. Paren Björklund och Pettersson i VO:s uppvaktning triggar fram ytterligare minnen. Och vi får honom att hämta sin guldmedalj från veteran-VM 2004.

Einar Jading o Åke Björklund

– Är det du som var stavhoppare? säger Einar till uppvaktande Åke Björklund

Han behöver inte gå till sina dagböcker för att kunna berätta. Men jag anar att där döljer sig en skatt av hågkomster och reflektioner.

Einar är alltså född 1919, det år då ”orienteringens fader” Ernst Killander arrangerade en tävling i Nacka som anges som upptakten till den nuvarande orienteringen. Av 217 anmälda män var det ”bara” 27 som var militärer (SOFTs hemsida).

Jag läser samtidigt VO:s kortfattade historik som gjordes först av Bengt Melander till 50-årsjubileet 1986, uppdaterades av Einar Jading fram till 1996 och Kalle Antonsson till 75-årsjubiléet 2011. Och där förekommer Einars namn i flera roller, framför allt som kartritare, framgångsrik orienterare och ungdomsledare.

Som jag förstår och lyssnar mig till var Einar en mycket uppskattad ungdomsledare som många nu vuxna VO-medlemmar talar om med en särskild lyster i ögonen.

VO-historiken är kortfattad med utdrag ur verksamhetsberättelser, men man kan där se en fantastisk utveckling av klubben och verksamheten, först under 50- och 60-talen och sedan främst under 80-talet.

Viktiga milstolpar var när man kunde flytta in i Gamlebytorpet (det tidigare namnet på VO-torpet) 1958 och sedan nuvarande klubbhus 1977. Värt att notera är också att klubben 1982 hade 800 medlemmar, varav 500 under 25 år. Med minst 300 ungdomar kvalificerade sig VO för att få en instruktörstjänst betald av kommunen; Torbjörn Aronsson började våren 1982.

Historiken finns i några tryckta exemplar, kolla i klubblokalen. Vi ska också skanna den och lägga in den på hemsidan.

Historien och traditioner är viktiga att känna till för att förstå dagens verksamhet och för att utveckla verksamheten i framtiden. Därför måste vi vårda minnena och föra dem vidare, och vi som är lite äldre ska berätta för yngre om våra minnen och erfarenheter. Själv är jag mest lyssnare när det gäller vad som förevarit i VO, aktiv medlem sedan 2015, men jag kan i bästa fall bidra med erfarenheter från andra klubbar.

När jag läser i VO-historiken ser jag en tradition som varit mycket påtaglig och behöver återupplivas: att utbilda orienterare, löpare, skidåkare och inte minst ledare.

Därför ska jag påminna om en händelse som jag hade tänkt börja denna krönika med. Det var en utbildning i MEOS lördagen den 23 mars med 13 VOare. MEOS är ett datasystem för att administrera anmälningar, tidtagning och resultat på tävlingar.

VO ska arrangera fyra viktiga arrangemang i år och 2010 där MEOS ska användas. Natt-DM 30 augusti 2019, Ultra-SM 4 april 2020, DM i sprint och sprintstafett samma helg samt huvudansvar för Tjust 2-dagars i juli 2020.

Med kunskaper i MEOS får vi kompetens för att sköta sekretariat i dessa tävlingar och vi får kunnande för att genomföra träningar, ungdomscuper, motionsorientering och andra mindre OL-arrangemang.

Med en växande verksamhet behöver vi utveckla oss både som individer och som arbetslag. Därför tror jag att den på årsmötet nybildade utbildningskommittén kommer att få en mycket  viktig roll. Den kommer att tipsa både om utbildningar i egen regi och det som erbjuds genom orienteringens eget studieförbund SISU, som samarbetar nära med Smålands Orienteringsförbund.

Lennart Sturesson

Skribent: Lennart Sturesson
Epost: Adressen Gömd

 

Hittaut Västervik

Tjust 2-dagars

EventorBanner160x38_3

 Klicka på mig för att kolla resultat och anmälningsläget till tävlingar

Resultat och anmälningsläget

Skidspår vid Karstorp - VO

 

Postadress:
Västerviks OK - Orientering
Västerviks OK, Vassbäcksvägen 2
59332 Västervik

Kontakt:
Tel: 049030760
E-post: This is a mailto link

Se all info