Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Rörelseglädje

10 SEP 2019 21:34
Mycken glädje och spring i benen när över 300 ungdomar springer VO-joggen. Och hejande och uppmuntran från föräldrar och övrig publik.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2019 21:57

Septemberkrönika 2019

VO-joggen ska vara en fest, en positiv upplevelse för både löpare och publik. Att föräldrar och andra vuxna ska ställa upp och hjälpa dem att utöva idrott och andra aktiviteter är självklart. Hur stöttar man då barn och ungdom bäst i deras idrottsutövande? Å andra sidan: hur undviker vi att hejandet övergår till hets och osportsligt uppträdande?

Ett brev från en förälder är bakgrunden till dessa frågor:

”Barnen (och föräldrar) tävlar/jämför sig friskt men i vårat fall är det dessutom en förälder som springer med sitt barn på banan för att peppa till att vinna. 
Jag kan förstå om föräldrar springer med som stöd när det är tufft för barnen men att springa jämte för att ”hetsa fram” känns ganska osportsligt.”

Oavsett vad som låg bakom förälderns reaktion ger den anledning att reflektera och diskutera.

I VO:s styrelse har vi börjat diskutera villkoren för barn och ungdomars träning och tävling, främst hur vi delar in barn och ungdomar i grupper under orienteringsträningen utifrån ålder och kompetens, men också hur vi ser på tävlande och resultat.

Vi arbetar efter en värdegrund som antogs av årsmötet i våras:

I VO skapar vi tillsammans en gemenskap där alla har inflytande och känner sig delaktiga. Fokus på rörelseglädje utgör grunden till att alla kan vara med, från motionär till elit. Naturen är vårt vardagsrum. Vi arbetar med glädje och utvecklas tillsammans mot nya individuella och gemensamma mål.

I diskussionen om policy för orientering inom ungdomsverksamheten har styrelsen noterat följande:

Träningen delas in i färger utifrån förmåga, ej ålder. Gemenskap utanför träningsmomenten över gränserna. Ungdomsutbildningen ska stimulera till deltagande i tävlingar. Deltagande i tävlingar har visat att barn/ungdomar stannar kvar i klubben längre. Klubben ska också verka för att öka kunskapen inom orientering för vuxna till barn som deltar i barn- och ungdomsverksamheten.

Dessa formuleringar grundar sig på en studie som Orienteringsförbundet (SOFT) har gjort och som pekar på en ”utvecklingskorridor” där utveckling sker bäst om krav och övningar inte är för låga (blir ointressant) och inte för höga (då tappar man sugen).

Diskussionerna i VO har hittills främst sett utgått från ett orienteringsperspektiv, eftersom det är klubbens huvudsport. Men i VO-joggen och löpträning för ungdomar ska vi också följa friidrottens regler och kultur. Vi kan också titta på vad som finns att hämta om ungdomars idrottande hos Riksidrottsförbundet (RF), SOFT och Friidrottsförbundet.

Jag har läst igenom en del av de dokument som finns där och kommit fram till en preliminär slutsats eller sammanfattning:

Vi ska stötta våra barn och ungdomar, lyssna på dem och låta dem vara med och bestämma hur de vill utforma och delta i träning och tävling. Och vi ska stötta och heja på alla, inte bara på medaljörerna. Framsteg kan alla göra, och framsteg och personlig utveckling är viktigare än placering på resultatlistor.

*

Här nedan finns några citat och reflektioner utifrån min läsning.

I RF:s, SOFT:s och Friidrottsförbundets policy och rekommendationer framgår bl a att tävling är en naturlig del av idrottandet. Men för barn ska idrott framför all vara något roligt som börjar med lek och övergår allt mer i tävlande. Samtidigt ska man se mindre till resultaten och mer till den personliga utvecklingen.

Friidrottsförbundet skriver i sin handbok för barn- och ungdomstävlingar:

Tävlingar för barn och ungdomar inom friidrott ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga.

Friidrotten rekommenderar lagtävlingar för de yngsta, där alla som deltagit är viktiga. Alla behöver kunna känna sig duktiga, framsteg är viktigare än framgång.

Och hos RF kan man ta del av RF:s Riktlinjer för barn och ungdomsidrott. Där finns en länk till Anvisningar för barn- och ungdomsidrott där detta är hämtat:

”Det är viktigt att poängtera att även om huvuddelen av barn och ungdomars idrottsliv består av träning är tävlingen för många det viktigaste. Tävlingen som sådan har ett egenvärde och är ett moment i idrotten som barnet eller ungdomen ofta siktar på och ser fram emot. Att prestera i kamp med andra ger för många barn och ungdomar liksom för oss vuxna mening till den träning de lägger ner. Men det är viktigt att komma ihåg att tävlingen inte alltid är drivkraften för dem och att utformningen av tävlingen har stor betydelse. Inte bara för stunden utan också då tävlingen i stor utsträckning styr det som sker på träningen.”

Inom SOFT fanns i vintras ett förslag att sluta med att registrera resultat på orienteringstävling för barn under 12 år. Det föll inte i god jord när det presenterades för orienteringsledare. SOFT har i stället tagit fram en rapport ”Barns tävlande” med fakta om vad barn, ledare och föräldrar anser och hur barns deltagande i tävling utvecklas när de blir ungdom, juniorer och vuxna.

En slutsats är att barn som tävlar mycket fortsätter tävla längre än de som inte gör det. En annan är att kraven på barn och ungdom ska vara ”lagom” för att stimulera för fortsatt deltagande (utvecklingskorridoren). Du kan ta del av rapporten på SOFT:s webbplats.

För VO:s del känns det, som arrangör av VO-joggen och i all verksamhet, viktigt att vi uppmuntrar kamratskap, glädje och framsteg, samtidigt som vi inte tar död på barnens rörelseglädje och (för de flesta) inneboende tävlingslust.

En annan fråga som är aktuell är hur vi som ledare, föräldrar och publik ska bete oss och möta ungdomarna. Min uppfattning är att det inte är att vinna som är det viktigaste att lära ut och uppmuntra till. Det handlar om så mycket mer: fostran, utveckling, respekt och självrespekt, kamratskap, att vara en del av laget och föreningen, rent spel, allas möjlighet att delta …

Det är värden som inte står i strid med att bli bättre, att nå bättre resultat, att vinna en tävling, att ta medalj i ett mästerskap.

Det finns många bra förslag och praktiska tips om hur vi möter ungdomar, även inom andra idrotter. T ex dessa fyra råd som är några av många flera som går att hitta hos Svensk Fotboll:

  • Tjata inte på mig. Ge mig gärna praktiska råd, men om jag inte lyssnar vill jag att du låter mig begå mina misstag själv och dra lärdom av dem utan att du ser ner på mig.
  • Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta.
  • Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott.
  • Om du hjälper mig och andra att ha roligt, kanske jag vill fortsätta träna till ett VM ändå…

Dessa och andra råd kan vi ta till oss inom orientering och löpning, både ledare och föräldrar. De utgår liksom allt det som formulerats inom idrottsrörelsen ifrån FN:s barnkonvention och betonar att barn och ungdoms idrott ska utgå från deras perspektiv.

Lennart Sturesson

Skribent: Lennart Sturesson
Epost: Adressen Gömd

 

Hittaut Västervik

  

VOs Facebook

 

 EventorBanner160x38_3

 

  Klicka på mig för att kolla resultat och anmälningsläget till tävlingar

 Resultat och anmälningsläget

 

Skidspår vid Karstorp - VO

 

Postadress:
Västerviks OK - Orientering
Västerviks OK, Vassbäcksvägen 2
59332 Västervik

Kontakt:
Tel: 049030760
E-post: This is a mailto link

Se all info