Hoppa till sidans innehåll

Månadskrönika

2018-02-10 11:53
Lennarts februarikrönika
  • Uppdaterad: 2018-02-10 11:53

Februarikrönika

Februari 2018

Januari var grå, med februari kom det lite vinter. Hoppas den fortsätter och att vi kan få åka skidor ett tag, åtminstone på fotbollsplanerna i Karstorp – eller varför inte på Gamlebys blanding av natursnö och konstsnö.

Samtidigt är förberedelserna för Hittaut i full gång. Sparbanksstiftelsen, Västerviks kommun, Ica Maxi och Västerviks-Tidningen är huvudpartners och stöttar friskvårdssatsningen. Jag tror att Hittaut kan bli något väldigt bra för både Västervik och VO – med en orienteringskarta till varje hushåll. Nu kan vi hjälpas åt och få med ännu fler partners för att stärka ekonomin och satsa på ungdomarna.

Andra förberedelser inför orienteringssäsongen på barmark är årsmötet. Ja, flera årsmöten. Den 7 mars har Smålands Orienteringsförbund årsmöte, den 14 mars har VO sitt årsmöte och helgen 17-18 mars har Orienteringsförbiundet SOFT sitt förbundsmöte som återkommer vartannat år. Dessutom är VO med i Föreningen Tiomilakavlen 2021 som ska arrangera 10-mila i Valdemarsvik och har sitt årsmöte 13 mars.

Viktigast känns förstås vårt eget årsmöte i VO-lokalen. Då ska vi gå igenom vad vi har gjort i klubben under 2017, fatta beslut inför framtiden och välja funktionärer till styrelse och kommittéer för 2018.

För 2017 sticker väl två aktiviteter ut. Först Tjust 2-dagars i Kilmare med välordnat arrangemang och fina tävlingar. Det blev deltagarrekord och ger oss därmed en stabil ekonomi de närmaste åren. Sedan att vi kom igång med projektet Hittaut, som vi räknar med ska få flera Västerviksbor att upptäcka tjusningen med orientering.

Men vi ska inte glömma allt det vi gjort i övrigt för att hålla igång vår fysiska och mentala spänst. Träningar, tävlingar, klubbresor, promenader, VO-joggen, Skogs-bingo. Det är mycket vi har engagerat oss i, och det hade vi inte klarat utan de fina insatser som har gjorts av tränare, andra ledare och alla engagerade medlemmar.

Det känns inspirerande att vara en del av Västerviks Orienteringsklubb!

Och den inspirationen tar vi med oss till årsmötet för att fortsätta att utveckla klubben. Där har vi viktiga frågor att diskutera inför framtiden. Hittaut kan ge oss mycket, men det kräver också engagemang. Styrelsen förseslår därför årsmötet att vi ska inrätta en ny breddkommitté. Dess främsta uppgift blir att driva Hittaut vidare och att ta hand om de nya orienterare, medlemmar och ledare som vi hoppas kommer att dyka upp – och som behövs för en ännu starkare och roligare förening.

I styrelsens har vi de senaste åren talat om att kunna arvodera eller avlöna en ungdomstränare för att kunna ge ungdomar, dvs blivande juniorer och seniorer, en bra orienteringsutbildning. Med en god ekonomi i botten och ökade inkomster med hjälp av Hittaut skulle detta kunna bli verklighet. Därför kommer styrelsen med ett förslag till årsmötet att kunna inrätta en tjänst som instruktör.

Jag är medveten om att det kan kännas främmande att arvodera personer för att utföra uppdrag som vi är vana vid att de görs helt ideellt. Men jag tror att vi behöver både och. Att genomföra arbetsinsatser med anknytning till Hittaut kräver mer än vi orkar med enbart ideella krafter. Att arvodera en del av de tjänster som är riktade mot allmänhet och Hittaut-partners ger samtidigt möjlighet att lägga upp träningar för ungdomar och vuxna, som kommer alla orienterare till godo.

Därför tror jag att vi måste ta vara på tillfället som ges!

Välkomna alltså till årsmötet i mars, där vi ska diskutera bland annat detta.

Lennart Sturesson

Skribent: Thomas Almqvist
Epost: Adressen Gömd

Tjust 2-dagars

 

Skidspår vid Karstorp - VO

 

EventorBanner160x38_3

 

Klicka på mig för att kolla resultat och anmälningsläget till tävlingar

Resultat och

anmälningsläget

 

Postadress:
Västerviks OK - Orientering
Västerviks OK, Vassbäcksvägen 2
59332 Västervik

Kontakt:
Tel: 0490-30760
E-post: This is a mailto link

Se all info