EM i orientering avverkades 3-7 juli i skogarna runt Rakvere i Estland. Löparna visste på förhand att det kom till att bli tuffa tävlingar i krävande terräng, särskilt med tanke på stor andel grönområden med mycket svårframkomlig vegetation. Förväntningarna infriades nog med råge, och det var många som hade tekniska problem där ute i skogen. VO:s Agnes Nørgård Kracht var på plats, representerandes sitt Danmark, och sprang långdistans och stafett!
Efter det inledande medeldistanskvalet följde den första finaldagen med långdistanstävlingen den 4 augusti. Vi som satt hemma och följde GPS-trackingen kunde med ens se att det kom till att bli en klurig bana, inklusive en något omdiskuterad hantering av markerade passager och förbjudet område längs den å som genomkorsade tävlingsområdet. Tyvärr startade sändningen lite sent i förhållande till vårt VO-hopp Agnes, så det blev mest GPS-följning och liveresultat för oss som ville veta hur det gick för henne där ute i skogen.
Agnes inledde stabilt, plockade kontroll för kontroll, så det såg mycket bra ut inledningsvis. Tyvärr blev det en lite större bom in mot långsträckans kontroll som kostade en del tid. Det blev ytterligare några mindre misstag, men det var många som slet med att få till det orienteringstekniska. Agnes kom till slut 52:a bland de 98:a startande. Med tanke på Agnes skadebakgrund sista året som gjort att förberedelserna inte var optimala, särskilt inte för en långdistans, är det såklart hur som helst mycket starkt att gå in och genomföra den långdistansen! Det går att läsa mer om Agnes förberedelser in mot EM här: Agnes uttagen till EM.
Det blev alltså inget deltagande för Agnes på medeldistansen, men där fick vi ju å andra sidan se dels en svensk trippel på herrsidan samt ett sensationellt estniskt hemma-silver på damsidan i form av Evely Kaasiku.
Agnes fick däremot chansen igen på den avslutande stafetten, där hon sprang sträcka 2 i Danmarks tredjelag. Det gjorde hon med bravur, i en stafett där vi såg många kända namn göra stora misstag. Agnes hade sjätte bästa tid på andrasträckan, och förde upp sitt lag från 22:a till 14:e plats! Laget slutade på 15:e plats, vilket också var placeringen före Danmarks andralag.
Det var kul att se Agnes tillbaka på den internationella arenan igen, och vi hoppas såklart på mer av den varan framöver!
- Fullständiga resultat från EM 2022, länkar till GPS-tracking, m.m. hittar du här: IOF Live Center.
- Om du vill se sändningarna i efterhand, gå till SVT Play och “Orientering: EM“.
Tyvärr sparsamt med bilder på Agnes från EM-loppen, än så länge, men det kanske kommer!